wtorek, 25 lutego 2014

Sprawa polska w kuchni

Nasza kuchnia nie ma najlepszej opinii. Niektórzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Jednak NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską. kurczak w winie

Polskie tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. kurczak w winie - to całkiem niezłe Warto rzucić okiem także na kurczak w winie Polecam również kurczak w winie Podobny temat również kurczak w winie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz